Praktické zkušenosti s přípravou pokrmů z fazolí

300x300-1447427988.jpg


Doba varu

Veškeré luštěniny, a zvláště fazole, musíme předem namáčet. Jednak se tím zkrátí doba varu, a pak se do vody uvolní fytochemikálie, které ztěžují trávicí proces a komplikují využití výživných látek. Ideální situace je taková, kdy je namočíte do vlažné nebo studené vody přes noc na 12 hodin. Vodu následně slijete přes cedník a luštěniny budete vařit ve vodě čerstvé. Doba varu je obecně jedním z faktorů, pro něž se tyto pokrmy v mnoha domácnostech vyřadily z jídelníčku. V obyčejném hrnci se totiž pod pokličkou vaří půl druhé hodiny, ovšem v papiňáku je od okamžiku jeho natlakování (kdy začne pouštět páru) zvládnete na nejmírnějším plameni plynového hořáku připravit za 17 minut.
potraviny v pytlích.jpg

Množství suchých plodů volte s rozmyslem

Pamatujte na jednu zásadní věc, a sice všechny luštěniny namáčením nasávají vodu a z jednoho kilogramu jich připravíte více než dvojnásobek. V kombinaci s obilovinou jsou plnohodnotnou náhradou masa a jsou velmi vydatné a syté. Postačí tedy na jednu porci pro dospělého člověka pouhých 100 gramů uvařených fazolí, tedy zhruba 45 gramů suchých plodů. Vyplatí se je pochopitelně vařit ve větším množství kvůli úspoře energie, nejlépe pro vícečlennou rodinu. Uvařené je bezpečně uchováte v chladničce po dobu 3 dnů.
mix fazolí.jpg

Voda z vaření na vynikající polévku

Tu rozhodně nevylévejte a využijte ji na fazolovou polévku. Může to být např. tzv. indická polévka, kdy zpěníte na oleji cibulku a 2 plátky česneku, do této směsi přidáte na kostičky nakrájený plátek celeru, necháte chvíli na oleji prohřát a zalijete vodou z vařených fazolí, včetně zhruba jednoho většího hrnku uvařených plodů. Od okamžiku varu přidáte sůl a ochutíte kari kořením nebo kurkumou a špetkou pepře. Povaříte 15 minut a poté hotový pokrm rozmixujete tyčovým mixérem. Pokrm je nesmírně výživný a podávejte jej s chlebem. Podle zkušeností některých strávníků tato polévka podporuje libido a sexuální funkce mnohem více, než mnohé chemické preparáty.
černé a bílé fazole.jpg

Skladování

Vyplatí se zakoupit jich větší množství cenově výhodné, poněvadž se snadno skladují ve skleněných uzavíratelných nádobách. Takto uzavřené vydrží ve spíži i déle než rok. Doporučuje se nakupovat je z osvědčených zdrojů, kde nejsou napadeny některým škůdcem, např. zrnokazem fazolovým.

Praktické zkušenosti s přípravou pokrmů z fazolí
Ohodnoťte příspěvek