Kdo by neměl rád sladké! Čokoláda, koláče a dorty. Mňam. Jenomže i malé dítě ví, že cukr není zdravý. Nejen že se po něm kazí zuby, má za následek i mnoho dalších zdravotních problémů. Čím tedy můžeme sladit, aniž bychom používali bílý cukr?
Bílý cukr NE!
Bílý cukr je rafinovaný, což znamená zbavený všech minerálních látek, vitamínů a melasy. Zbudou mu akorát kalorie. Nadměrná konzumace bílého cukru zatěžuje a oslabuje naše tělo, což má za následek řadu nejrůznějších zdravotních problémů, jako je například únava, deprese, bolesti hlavy nebo poruchy zažívání. Také náš organismus obírá o vápník, způsobuje hemeroidy a kvasinkové nemoci, zhoršuje imunitu a v neposlední řadě přispívá k obezitě.
Kde všude bílý cukr číhá?
80% cukru, který běžně sníme, nepochází z cukřenky na našem stole. Bílý cukr totiž číhá v hotových potravinách. Cukr se přidává do výrobků a potravin čím dál častěji, takže ho díky tomu sníme až 32 kilo za rok. Každý den se jím přejídáme, aniž bychom o tom věděli. Cukr najdeme nejen v cukrovinkách, ale také například v kečupu, džusu, ochucených vodách, jogurtu, zmrzlině, marmeládě, ale také v chlebu.
Čím tedy cukr nahradit?
· Objevme sladkou chuť ovoce.
· Moučníky a nápoje slaďme přírodními sladidly.
Přírodní sladidla:
o Třtinový cukr – Hnědý nerafinovaný třtinový cukr se vyrábí ze třtinové šťávy. Neprochází rafinací, proto mu zůstávají důležité látky, jako je vápník, hořčík, fosfor, draslík, železo, zinek a vitamíny.
o Melasa – Tento tmavě hnědý sirup je produktem při výrobě cukru ze třtiny nebo řepy. Je velmi sladký, a přitom neobsahuje skoro žádný cukr. Obsahuje spoustu vysoce cenných výživných látek a stopových prvků.
o Stévie sladká – Toto přírodní nekalorické sladidlo neobsahuje žádné kalorie a má dokonce léčivé účinky.
o Javorový sirup – Ten se získává z určitých druhů javoru. Obsahuje mnoho minerálů. Pro jeho karamelovou chuť se výborně hodí jako přeliv na palačinky, zmrzlinu nebo ovocné saláty.

Sladíme bez cukru
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup